Et embedded system gjør produktet ditt smartere
Både forbrukere og industrien forventer mer av produktene sine nå enn de gjorde før. Det er i større grad fokus på at produktene skal samhandle med oss fremfor å være passive komponenter rundt oss. For å muliggjøre dette er man nødt til å «smartifisere» produktene, legge på sanser (sensorikk), muskler (aktuatorer), en hjerne (prosessor) og et nervesystem (software).
Hva er et embedded system?
Et embedded system er et innvevd datasystem designet og optimalisert for en helt spesifikk funksjon eller oppgave. Slike systemer krever utvikling av spesialisert hardware og spesialisert software som ofte må overholde strenge krav til utforming og ytelse.
Embedded kan bety «en del av», «innebygd» eller «integrert», og er meningsfylt i sammenheng med at et embedded system kan:
(1) være integrert i eller en del av en annen enhet eller produkt, og/eller
(2) inneholde alle nødvendige komponenter og programvare for å fungere enkeltstående.
Slike systemer kan brukes i alt innenfor industri, transport og medisin, til husholdningsapparater, kommunikasjon og datateknologi. Det betyr at vi til daglig er omgitt av slike systemer nesten uansett hvor vi er eller hva vi gjør. Klassiske eksempler kan være bilnøkler, kompaktkamera, digitale klokker, røykvarslere, forsterkere, kalkulatorer eller pacemakere.
Hvilke problemstillinger løses med et embedded system?
– samle, tolke, reagere
Ettersom et embedded system kan være så mangt og favne så bredt, kan det også brukes for å løse mange problemstillinger. Ofte brukes det til kontinuerlig kontroll og overvåkning av prosesser og systemer, som for eksempel overvåking av helseparametere for personer eller dyr, eller styring av bilens motorer og sensorer.
Et embedded system kan operere på steder utilgjengelig for mennesker. Blant annet har vi i Inventas utviklet et embedded system for overvåkning av støpeprosessen i aluminiumsindustrien. En liten robot som kommer til mellom støpesøylene og ved hjelp av IR-kameraer inspiserer støpeprosessen. Denne roboten reduserer risiko for arbeidere ved å kunne overvåke prosessen gjennom kamera istedenfor fysisk inspeksjon.
Ved å koble på sensorer til produktene våre, og gjøre dem smartere kan vi innhente data med informasjon vi ikke tidligere hadde tilgang på. Et smart produkt, et embedded system, kan lære oss om miljøet til produktet, bruken av produktet eller brukeren av produktet. Dette gir verdifull innsikt som kan brukes til utbedring av kvalitet, optimalisering av funksjonalitet eller utforskning av nye forretningsområder. Et slikt eksempel er Resani, en smart sprit-dispenser som både desinfiserer hender og innhenter data om bruk og brukere.
Et embedded system vs. en generell PC
Det er vanskelig å definere akkurat hva et embedded system er fordi det brukes i mange industrier og utviklingen krever en god blanding av flere fagfelt. Dette betyr også at definisjoner og oppfatninger av hva et embedded system er, varierer.
Vi enes likevel om at et embedded system er de fleste datasystemer vi kjenner til utenom en PC eller en smarttelefon. Med en generell PC, kan du laste ned forskjellig programvarer og koble til ulike enheter. Du kan laste ned Outlook eller Spotify. Du kan koble til et tastatur eller et headset. Du kan altså både lese e-post og høre på musikk. Den generelle PC-en er designet og utviklet for å håndtere mange oppgaver og forespørsler.
Et embedded system skiller seg fra en slik generell PC ved at det allerede i designprosessen er spesialisert for visse krav og til visse oppgaver. Satt på spissen, ved å fjerne muligheten for at systemet skal «få til alt helt ok» kan man heller «få til noe veldig bra».
Egenskaper ved embedded systemer
Vi kan trekke frem tre egenskaper som er typiske for de fleste embedded systemer:
Et embedded system er spesielt, ikke generelt: Systemet er optimalisert for spesifikke oppgaver, det er ikke meningen at det skal kunne gjøre alt.
Et embedded system har strenge krav og retningslinjer: Systemet må overholde strenge krav til faktorer som kost, størrelse, ytelse, strømforbruk, levetid, robusthet, og temperatur. Dette kan være regulatoriske krav og krav som bestemmes av brukerne av systemet, miljøet og situasjonen systemet opererer i.
Et embedded system opererer og reagerer i sanntid: Systemet samhandler kontinuerlig med sine omgivelser, det beregner og reagerer uten tidsforsinkelse, dvs. i sanntid.
Utvikling av embedded systemer
Å utvikle embedded systemer er krevende. Vi vet at det trengs eksperter på både software og hardware som evner å forstå hverandres fagfelt og arbeidsprosesser. Vi har kompetansen, forståelsen og metodene for å raskt utvikle slike systemer. Dette innebærer å ta elektronikk fra spesifikasjon til fullstendig produksjonsunderlag og helt til et produsert kretskort. I tillegg til å lage spesialisert software, og utvikle algoritmer og avanserte styresystemer. Vi er godt kjent med å gjøre revisjoner av prototyper og tilpasse testing til det spesifikke utviklingsstadiet.
Vi har førstehåndserfaring med hvilke problemstillinger man møter i utvikling av software og hardware samtidig. Ta gjerne kontakt med oss for å vite mer om hvilken spesifikk kompetanse vi kan tilby, og hvordan vi kan hjelpe deg med utviklingen av et skreddersydd system for ditt behov – for dette er ikke hyllevare!
Hvorfor trenger du et embedded system?
Et embedded system hjelper oss med å samle, tolke og reagere på omgivelser. Du trenger ett embedded system når du har behov for...
-
å overvåke en kritisk prosess
-
å få varsler ved uregelmessigheter
-
å øke sikkerheten i en produksjonslinje
-
å spare kostnader ved nedetid,
-
å gjøre vedlikehold i krevende omgivelser
-
å automatisere operasjoner
-
å finne feil eller mangler på produktet
-
å lære om bruken og brukeren av produktet
Vi er sikre på at vi kan skreddersy et embedded system for deg for å løse nettopp dette behovet.
Ønsker du å lære mer om omstendighetene rundt ditt produkt eller er nysgjerrig på hvordan et system kan tilpasses dine ønsker og behov?