Sirkulærøkonomi – lønnsomt for deg og miljøet
Det kommer stadig nye regler, krav og rammeverk for å sørge for en bærekraftig utvikling, og bedre utnyttelse av ressursene våre. Men hvilke miljøkrav er relevante for din bedrift, og hvordan kan du forberede deg på dem? Og hvordan kan du gå fra en lineær til en sirkulær verdikjede?
Bærekraft krever at vi tenker helhetlig. Strategiene i Inventas bygger på at vi skal levere på en trippel bunnlinje, det skal være bra for folk, for planeten og for forretningen. Men det kommer ikke av seg selv. Sirkulærøkonomi er rammeverket som hjelper oss med å utnytte ressursene bedre og oppnå nettopp dette.
Folk: Fokuserer på samfunnsansvar og velferd. Målet er å drive forretninger på en måte som er etisk og rettferdig for alle involverte parter.
Planeten: Handler om miljømessig bærekraft. Målet er å sikre at forretningsaktiviteter ikke skader økosystemet og bidrar til en bærekraftig fremtid.
Forretning: Fokuserer på økonomisk suksess og lønnsomhet. Målet er å skape en bærekraftig og lønnsom forretningsmodell som også støtter samfunnet og miljøet.
Hva er sirkulærøkonomi?
Sirkulærøkonomi går ut over ideen om resirkulering. Det er en bredere tilnærming der ressurser gjenbrukes, reduseres og resirkuleres kontinuerlig. Alt fra små deler til komplette produkter er verdifulle ressurser som kan gjenbrukes og utnyttes på en bedre måte. For en bærekraftig effekt må i tillegg penger, tid og kompetanse utnyttes på en best mulig måte med sirkulære prinsipper.
Men å gå over til en sirkulær filosofi krever mer enn bare vilje. Det krever kunnskap. Og før du kan begynne denne reisen, må du forstå eksisterende – og kommende – krav og retningslinjer. Hva er det vi egentlig må forholde oss til?
Dette er minimumskravene til produktutvikling
De siste årene har EU intensivert kravene om bærekraft. Dette favner alt fra utslippsstandarder til gjenbruk og resirkulering – og disse reglene lager ikke bare et regulatorisk rammeverk. De signaliserer også en klar retning for hvor markedet og forbrukerpreferanser beveger seg.
EU og FNs bærekraftsmål står sentralt for alle bedrifter som ønsker å ha en grønnere drift og utvikling. Foreløpig er systemet lagt opp til stort sett egenerklæringer, men også noen sertifiseringer og godkjenninger. Samtidig skapes tekniske regler, overordnede retningslinjer og minstekrav i et stadig skiftende landskap.
Det er viktig å være klar over at direktiver som gir lover med krav, ikke er ferdige – og standardene som sikrer at vi oppfyller kravene er under utarbeiding. Men alt tilsier at Norge vil følge etter EU, og EU har en handlingsplan som både direktivet og standarden er bygget på.
Det er utfordrende for de fleste å navigere i dette landskapet. Vår tilnærming er at alle disse kravene er her for at vi alle skal handle ansvarlig. Da er det lurt å se på kjerneviksomhenten sin. Her er det størst potensiale, men også mulighet for skade. Hvordan ser din produktstrategi ut? Og hva kan du gjøre for at det du gjør ikke ødelegger for noen i dag eller i fremtiden – samtidig som at den utnytter potensialet som ligger der?
Det å utvikle bærekraftige produkter betyr nemlig å forstå og forbedre hele verdikjeden, kombinert med brukersentrert utvikling og forretningsrådgivning.
Vil du vite mer om direktiver og bærekraftsmål? I vårt webinar om bærekraftig produktutvikling får du en oversikt over dagens krav og retningslinjer. Der går Andreas Wahl i Bull & CO blant annet gjennom Ecodesigndirektivet, tekniske forskrifter, standarder (ISO 59000), taksonomien, Åpenhetsloven, Carbon Credits og Carbon Offsets.
Hvordan gå fra lineær til sirkulær verdikjede?
Vi skal lage de riktige tingene – og vi skal lage tingene rett. Derfor kan vi ikke la det bli med strategier og tanker. Vi må bruke de tilgjengelige verktøyene og faktisk sette strategiene våre ut i livet. Men hva kreves for å gå fra en lineær til en sirkulær verdikjede?
I en sirkulær økonomi finnes ikke avfall. Alt som blir til overs i hvert steg av verdikjeden skal tilbake til egne eller andres produkter eller verdikjeder. Og det er vi, som utvikler produkter og løsninger, som må ta ansvar for at alle deler av produktene vi lager kan være ressurser inn i nye.
For å gå fra en lineær til en sirkulær verdikjede må alle ledd i verdikjeden gjennomgås med lupe.
De sirkulære prinsippene
-
Utnytt ressursene mer. Kan du redusere bruk av råmaterialer og andre ressurser?
-
Dekk det egentlige behovet. Kan produktet bli solgt som en tjeneste?
-
Bruk kapasiteten. Kan du anvende prinsipper fra delingsøkonomi?
-
Forleng levetiden. Kan du designe for at produktet skal leve lengre?
-
Benytt verdifullt avfall. Kan du ta ansvar for at alle deler av produktet er ressurser inn i nye produkter?
En sirkulær verdikjede: I en sirkulær verdikjede avgjøres 80 % av et produkts utslipp i designfasen. Det er her valg av materiale, mulighet for reparasjon, frakt og forpakning og emotional durability avgjøres. Her blir produktets levetid og gjenvinningsgrad bestemt.
I vårt webinar om sirkulærøkonomi går vi nøye gjennom disse prinsippene.
Prolink går foran og viser vei
Prolink er et levende eksempel på en bedrift som navigerer seg i det skiftende landskapet med en klar visjon. De produserer etterlysende ledesystemer – skilt som viser vei til nødutganger når strømmen går. Et produkt vi alle ser, men kanskje ikke har vurdert om er bærekraftig eller ei. Prolink har tatt grep om verdikjeden sin for å være så bærekraftig som mulig.
I dag finnes det to skilttyper: elektriske skilt og etterlysende skilt. Prolink så utfordringer i begge skilttypene, da ingen har utviklet seg i tråd med energieffektive bygg og bærekraftige verdier. Dette så Prolink på som en mulighet for innovasjon, og de bestemte seg for å lage et produkt som er bærekraftig, kostnadseffektivt og funksjonelt.
Resultatet? Et skilt basert på lysspredningsteknologi. Skiltet lyser når strømmen er på, og bruker det etterlysende materialet som et evigvarende batteri når strømmen går ut.
I tillegg består skiltet i hovedsak av plast uten miljøgifter, og er resirkulerbart. De har også valgt å ha produksjonen i Norge. Dette gjør at de har kontroll på forholdene under produksjonen, og har minimalt med utslipp på transport. Samtidig er produsentene forsynt med fornybar energi.
Ved å sette av ressurser til å utvikle disse skiltene, har Prolink bevist at innovasjon og bærekraft kan gå hånd i hånd – og skape en positiv påvirkning for folk, planeten og forretningen.
Men, det er ikke til å stikke under stol at du vil møte noen utfordringer ved å gå nye veier. Vil du høre mer om utviklingsprosessen, og utfordringene Prolink møtte på veien – og hvordan de håndterte dem? Les mer om prosjektet her.
Kom i gang nå
Veien mot en bærekraftig utvikling er ikke arbeid man blir ferdig med. Det er kontinuerlig jobbing. Men underveis i prosessen er det viktig å være transparent om hva dere gjør, hva dere har fått til, hva dere har lyst til å få til og hva dere strever med å få til.
Mye er ikke lovpålagt ennå, og derfor har vi en mulighet nå til å bruke dette rommet til å prøve, feile og lære. Så ikke vent til kravene er på plass. Kom i gang nå.
Og husk, dette skal bli bra for folk, planeten og forretningen!