Et urbant laboratorium for landbruksteknologi
Hvordan kan vi gjøre urbant landbruk mer effektivt og på den måten legge til rette for en større utvikling av grønne byer?
Inventas og CGI tok spaden i egne hender og etablerte et eget kjøkkenhagelaboratorium på taket vårt.
På Urban Farm Lab tester vi ut systemer, teknologi og løsninger som skal gjøre at både kjøkkenhager og større åkre selv kan styre vanning og overvåke veksten til plantene.
En trend som gror fort
Urbant landbruk, eller «urban farming», er et begrep som er mye omtalt om dagen. Ikke bare er Oslo verdens miljøhovedstad i 2019, men vi ser også at stadig nye byområder, hustak og parker blir utstyrt med bedd, kasser og hele hager med både blomster, grønnsaker og andre nyttevekster. Boligbyggelag og utbyggere bygger grønne tak på sine nybygg i byområdene og flere gir støtte til prosjekter som ønsker å lage urbane hager i byer.
Mange byer har kommet langt i utviklingen av urbant landbruk. Boston, Amsterdam, Shanghai og mange andre byer har satset stort på dette. Og flere og flere steder forsyner urbane hager lokalbefolkningen med ferske grønnsaker, samtidig som de bidrar til et renere og mer behagelig byrom.
Mye å ta hensyn til
Det er ingen tvil om at dette er populære tiltak, men det skal også følges opp. Det skal både vannes, lukes, beskjæres og høstes. Og med en så varm og tørr sommer som vi hadde i fjor måtte man begrense vanning med tanke på både tidspunkt og mengde. Det kan være vanskelig å følge opp hager på tak, parker og bakgårder når det blir mye å ta hensyn til.
Med så mange frodige og vakre hager, hustak og bakgårder som vi ser i norske byer er det ikke tvil om at det er mange som får dette til, men samtidig må det noe mer til for at dette virkelig skal spre seg og det faktisk kan begynne å ha en positiv innvirkning på miljøet og klimaet.