Blaaster – Modulbasert vindturbin med girløs teknologi

Blaaster_02

Tilbake til utgangspunktet

Blaaster har med den nye turbinen gått helt tilbake til utgangspunktet. Inventas har arbeidet med prosjektet hos Blaaster i to år med en grundig prosess der alle oppgavene til en vindturbin først ble kartlagt og systematisert før de kunne begynne å bygge opp en ny turbin så optimalt som mulig.

blaaster_vindturbin_0006_1170

Moduler

De nye vindturbinene til Blaaster er bygget opp av moduler som er rimelig å fremstille og som kan fraktes på vanlige veier og installeres uten store inngrep.

blaaster_vindturbin_0000_1170

Girløs teknologi

Den 3 megawatt store turbinen benytter girløs teknologi for mer stabil og rimeligere drift. Mange funksjoner er bakt inn i bærekonstruksjonen, noe som reduserer antall deler betraktelig, og typisk sårbare komponenter er tatt bort eller erstattet for å redusere behovet for vedlikehold. Selve kraftelektronikken som må til for å omforme strømmen før den kan sendes ut på kraftnettet er flyttet ned på bakkenivå. Dette gir bedre tilgang og sparer både plass og vekt oppe i tårnet.

blaaster_vindturbin_0003_1170

Testing på Trøndelagskysten

I 2012 sto den første prototypen klar til testing på Valneset testsenter på Trøndelagskysten. Nå er Blaaster i full gang med å bygge opp sitt globale nettverk for salg og tilvirkning av de nye vindturbinene. Etter ferdig uttesting og sertifisering av demonstrasjonsturbinen er planen å sette turbinene i serieproduksjon.

Blaaster_04

Merket for God Design

Vindturbinen har fått utmerkelsen Merket for god design og ble nominert til den prestisjetunge Hedersprisen for god design, en utmerkelse forbeholdt landets enere innen design. Prisen deles ut av Norsk design- og arkitektursenter. Fra juryuttalelsen:

«Den modulariserte løsningen, med deler som kan fraktes hver for seg på vanlige veier, er et innovativt kjempesprang. Designerne har analysert og løst et bransjeproblem som er å få vindmøller på plass. Prosjektet eksemplifiserer hvordan designere kan benyttes i et nytt marked, og vindmøller som ruver i landskapet er godt tjent med god form. Det har designerne klart tross et svært begrenset område for formfrihet. Blaaster er et eksempel på at man kan tenke design i store formater og i nye markeder.»

blaaster_vindturbin_0005_1170

"Enklere, lettere og ikke minst billigere å produsere, installere og vedlikeholde. Dette er neste generasjons store vindmøller som vil gi mer strøm for mindre penger."

— Ove Jørås Pettersen, CTO i Blaaster Wind Technologies AS

Blaaster_03
Blaaster_01
Equinor – HXCI roboten som sparer titusenvis av arbeidstimer
Equinor – HXCI roboten som sparer titusenvis av arbeidstimer
Eelume – En undervanns slangerobot
Eelume – En undervanns slangerobot