P pipelife vannlas 02 2400 1

Smart vannlås med stil

Lei av den stygge klumpen under vasken? Pipelife har nå lansert en helt ny vannlås som du kan være stolt av å ha på badet ditt.

I dag krever forbrukerne moderne baderom med stilrene og i større grad åpne løsninger. Det stiller også høyere visuelle krav til vannlåsen, som skal kunne stå i stil med lekre servanter og kraner.

Den nye vannlåsen som er utviklet i samarbeid med Inventas er en del av Pipelifes egenutviklede avløpsrørsystem - Smartline - som er kjennetegnet med enkle og slanke rørskjøter.

Hovedmålet med utviklingsprosjektet har vært å oppnå et komplett fremtidsrettet rørsystem hvor vannlåsen vil være selve identitetsbæreren. Inventas har også utviklet en ny emballasje som skal gjøre vannlåsen mer attraktiv som baderomsprodukt, og som samtidig kan fronte hele Smartlinesystemet.

Smart og rasjonell

Smartline vannlås baseres på samme enkle konstruksjon og effektive produksjonsteknologi som de andre rørdelene i serienmed pakninger støpt direkte på delene.

Smarte integrerte funksjoner i sammenkoblinger og tettinger gjør produktet lett og intuitiv å bruke. Færre løse deler gir en rasjonell produksjon og vannlåsen er blitt enklere å montere.

Pipelife Norge AS er Norges største produsent og leverandør av rørsystem i plast. Bedriften er en del av Pipelife-gruppen som er blant Europas ledende på dette feltet.

Pipelife

Kontaktperson:

Jonas Hallberg Eggen
Strategisk designer
jhe@inventas.no

P pipelife vannlas 01 1320
P pipelife lansering 01 1320

Om prosjektet

Ønsket å komplettere rørsystemet

Pipelife har tidligere utviklet et helt nytt avløpsrørsystem - Smartline - et røropplegg med slanke skjøter som gir et penere og mer plasseringsvennlig design tilpasset for moderne bad, kjøkken og vaskerom. Rørsystemet har bidratt til en stor reduksjon i antall deler og mer effektiv produksjon.

Pipelife ønsket å utvikle en ny vannlåsserie for å komplettere Smartline-systemet. De nye vannlåsene skulle ta utgangspunkt i den samme enkle konstruksjonen og effektive produksjonsteknologien som rørkoblingene og designet skulle fungere som en identitetsbærer for hele systemet.

En vannlås er en viktig og ofte svært synlig brikke i et avløpssystem. Den skal danne hydraulisk lukking mellom avløpsventilen i vasken og avløpsrøret for å hindre illeluktende luft fra avløpsrøret i å slippe ut, uten å hindre utslippet av avløpsvann. Smartline Vannlås er en flaskebunnlås som er den mest utbredte typen der en oppsamlingskopp enkelt skrus opp for rengjøring.

En attraktiv del av baderomsinteriøret

Trenden i markedet er at sluttbrukeren krever moderne baderom med stilrene og i større grad åpne løsninger som også stiller høyere visuelle krav til vannlåsen.

Tradisjonelle vannlåser er funksjonelle objekter uten spesiell fokus på visuelt uttrykk. Visjonen for de nye vannlåsene var at forbrukeren ville legge like stor vekt på valg av vannlås som for eksempel en armatur, og at Smartline vannlåser da skulle være det foretrukne valget.

Det nye designet henvender seg i større grad til sluttbrukere, boligeiere og arkitekter og vannlåsen skal oppfattes som en attraktiv del av interiøret. Formutrykket fremhever og står i stil med både moderne og klassiske servanter og armaturer, og skiller seg klart ut fra tradisjonelle vannlåser som tilbys på markedet og kan måle seg med "designervannlås" som ligger i en helt annen prisklasse.

Vannlåsen skal være en fanebærer for hva merkevaren Smartline står for - enkle og elegante løsninger. Der rørdelene skal gjøre minst mulig ut av seg, skal vannlåsen kunne løftes frem og synes, og gi identitet til et helt rørsystem.


P pipelife emballasje 02 1320
P pipelife emballasje 03 1000

Løfter frem produktet i butikken

Det ble designet en ny innbydende og informativ emballasje som henvender seg til sluttbrukere. Emballasjen fremhever produktet og er tydelig merket med variant, produktfordeler og en enkel og visuell monteringsanvisning. Siden vannlåsen er det eneste rørsystemproduktet som selges emballert skal pakningen også være med på å profilere hele Smartline-systemet.

Emballasjen er laget i klar PP som gir innsyn til produktet og samtidig beskytter godt.

Smarte integrasjoner gjør installasjonen enklere

Smartline kjennetegnes ved at det er enkelt å installere. Vannlåsen er designet for å være minst like enkel og intuitivt å bruke. Det er lagt vekt på funksjonelle løsninger som skal oppleves som "smarte".

Montering og rengjøring enklere og mer effektiv uten verktøy og forkunnskaper. Tydelig, gripevennlig form tar hensyn til nedsatt gripeevne og ønske om å bruke hansker under rengjøring. Ryggfinnen på kopp og låsering gir et godt grep og indikasjon på når delene har kommet i riktig posisjon. Det er ikke behov for å bruke annet en håndkraft og grepene er gitt en rund og myk form som oppfordrer til å bruke hender fremfor verktøy. Integrerte stoppere på gjengedelene hindrer brukeren å stramme for mye.

Vannlåsen leveres med integrerte pakninger og alle komponentene ferdig montert for enkel og effektiv installasjon. Vannlåsen er utstyrt med en høydejustering med en enkel åpne- og låsemekanisme. Det innebygde teleskoprøret kan enkelt justeres ved å åpne låseringen 90 grader. Teleskoprøret kan erstattes med andre rørdeler hvis en annen plassering av vannlåsen er ønskelig, f.eks. inn mot veggen for tilkomst for rullestol, skuffeløsninger og andre plasshensyn i underskap.


P pipelife prototype 01 1320
P pipelife prototype 03 1320
P pipelife prototype 02 1320

Støpeteknikk utnyttet til det ytterste

Produktet er laget for å sprøytestøpes i samme produksjonslinje som det øvrige Smartline-systemet hos Pipelifes anlegg i Surnadal. Støpeteknikken er utnyttet til sitt ytterste for å legge inn ønskede funksjoner som sammenkoblinger og tettinger og samtidig å ivareta utseendet.

Vannlåsen er støpt i PP (polypropylen) og med pakninger av TPE (termoplastisk elastomer) støpt direkte på delene som gir færre deler sammelignet med løse pakninger. Dette medfører mer effektiv montasje i produksjonen, samt reduserer behov for innkjøp og lager.

Delene er optimalisert mtp materialbruk og styrke. PP er valgt fordi den har god temperatur- og kjemikaliebestandhet, har liten formkrymp, er robust og gir fin overflate. TPE har gode tetteegenskaper, hefter godt til PP-delen. Både PP og TPE er 100% resirkulerbare og enkle å sprøytestøpe.

Vannlåsen er tilpasset både 40 og 50mm rørsystem, og konstruert slik at det i utgangspunktet kan produseres i begge utførelsene med de samme komponentene og støpeformerne. Støpeverktøyet til hoveddelen har en egen insert for hhv 40 og 50 mm rørtilkobling.


P pipelife workshop 01 1320
P pipelife testing 01 1320
P pipelife workshop 02 1320

Bærekraft gjennom hele verdikjeden

Pipelife har et overordnet mål å sikre en bærekraftig industriell aktivitet. Dette inkluderer hele verdikjeden fra råmaterialer via produksjon og distribusjon til avhending og resirkulering. Som vannlåsen skal være en identitetsbærer for Smartline, skal den også ivareta Pipelifes fokus på miljø og bærekraft og tilfredsstille samme miljøkrav som øvrige Smartline produkter.

Færre deler bidrar til rasjonell produksjon som er med på å redusere energiforbruket. Med færre leverandører å forholde seg til, at produktet produseres på samme sted som det øvrige sortimentet og at det geografisk produseres i markedet Pipelife opererer i bidrar til redusert transportbehov.

Det er lagt vekt på kvalitetsløsninger i alle ledd da produktet skal fungere i hele byggets levetid uten å forringes eller lekke. Produktet har fått en solid konstruksjon der bevegelige deler skal tåle røff og gjentatt håndtering.

Smartline består av materialer som krever lite energi for bearbeidelse og produksjon og i tillegg er de 100 % resirkulerbare. Materialene avgir ingen skadelige stoffer til verken avløpsvann eller ytre miljø.

Universelt utformet

Det anbefales at en vannlås sjekkes og renses flere ganger i året. Koppen er den delen av vannlåsen som er viktig å regelmessig holde ren. I designet er brukervennlighet spesielt lagt vekt på med tanke på tilgang til og rensing av koppen som er glatt og avrundet på innsiden for at man lett kan fjerne avleiringer. Koppen er gjort så høy som mulig for å unngå mest mulig vannsøl ved åpning, som mange opplever som ekkelt.

Store, tydelige gripeflater på delene passer også for folk som har nedsatt funksjonsevne eller ønsker å bruke hansker under rengjøringen. Utformingen gjør at man kan føle seg frem uten å se, så brukerne trenger ikke bøye seg ned, krype inn i skap som ofte kan være kronglete. Dette bidrar også til bedre arbeidsforhold for rørleggerne.

Når produktet settes sammen vil stoppere med tilbakemelding i form av et knepp hindre feilmontering. Ryggfinnen fungerer også som retningsindikator for delene, og delene kan heller ikke dras til for stramt og det er ikke nødvendig å bruke verktøy for montering/demontering.