Romfart som fremtidsnæring: ESA åpner rommet for nye bedrifter
Med fokus på romsøppel, bærekraftige oppdrag og planetarisk forsvar, gir European Space Agency (ESA) sitt arbeid rom for innovasjon og norske teknologiselskaper. Hvordan kan norske startups og gründere være med å forme fremtiden i verdensrommet og spille en nøkkelrolle i denne utviklingen?
Kilde: ESA Plato
Romfartsindustrien opplever en tid med rask vekst, innovasjon og økende kommersialisering. I sentrum av denne utviklingen står European Space Agency (ESA), som med sine ambisiøse fremtidsplaner skaper nye forretningsmuligheter – særlig for gründere – der teknologiutvikling er en nødvendig forutsetning for å realisere disse mulighetene.
12.–13. november 2024 ble Spaceport Norway-konferansen arrangert, der Inventas fasilliterte en paneldebatt hvor vi fokuserte på hvordan gründere kan komme seg inn i denne spennende bransjen. Derfor har vi nå sett nærmere på nettopp hvordan ESA sine fremtidsplaner representerer store muligheter for teknologiutvikling og nye forretningsmodeller. Les oppsummeringen av paneldebatten om mulighetene for norsk romfart her. |
Satser på teknologi og sikkerhet
ESA har satt en tydelig kurs for fremtiden, med fokus på bærekraftig bruk av rommet, teknologisk utvikling og økt sikkerhet. Dette gir store muligheter for både etablerte bedrifter og startups som ønsker å utvikle innovative løsninger.
Her er noen av ESA sine hovedprioriteter:
-
Samarbeid med EU: ESA og EU samarbeider tett om prosjekter som Copernicus og Galileo, som utvikler satellittbaserte tjenester for navigasjon og klimaforskning.
-
Romøkonomi og kommersialisering: ESA jobber for å styrke Europas posisjon i den globale romøkonomien, som kan vokse til 1 trillion dollar innen 2040.
-
Sikkerhet for europeiske borgere: ESA bruker romteknologi for å styrke sikkerhet innen krisehåndtering og navigasjon.
-
Romtransport og utforskning: ESA satser på nye teknologier for oppskytningsfartøy og bemannede måne- og marsoppdrag.
-
Miljøansvar: ESA jobber gjennom «Space for a Green Future» for å bruke romteknologi til å bekjempe klimaendringer.
-
Beskyttelse av romressurser: ESA utvikler teknologi for å beskytte satellitter mot farer som romsøppel og solstormer.
Les mer om ESA sine fremtidsplaner her.
Nye innovasjonsmuligheter for gründere og bedrifter
ESAs planer er mer enn bare store visjoner. De gir også grobunn for en ny generasjon av gründere og teknologibedrifter som vil bidra med innovative løsninger og nytenkning.
For mange kan romfartsindustrien virke som en fjern og utilgjengelig bransje. Sannheten er at det er rom for både små og store selskaper til å bidra med løsninger på konkrete utfordringer som ESA har identifisert. I takt med økt kommersialisering og rask teknologisk utvikling kan gründere ta en viktig rolle i fremtidens romfartsindustri – fra sensorteknologi og bærekraftige romfartøyer til avanserte overvåkingssystemer for romsøppel.
Så hvilke konkrete muligheter ligger det her for gründere og bedrifter? Svaret er: mange! ESA sine prioriteringer åpner dørene for innovasjon på en rekke områder, og nå skal vi gå inn på noen av de mest lovende retningene som gründere kan utforske for å bidra til fremtidens romfart.
Romvær og infrastruktur – sikring mot rommets utfordringer
Romvær er en kritisk faktor når det gjelder å beskytte vår viktigste infrastruktur på jorden. Solstormer og andre romværhendelser kan gi alvorlige problemer for både satellitter, kommunikasjonssystemer og strømnett. Derfor jobber ESA med å utvikle avanserte varslingssystemer som kan forutsi og beskytte oss mot slike hendelser. Norge spiller allerede en sentral rolle med utviklingen av en ny romværsensor som snart skal opp på den internasjonale romstasjonen.
For gründere betyr dette store muligheter innen sensorteknologi, dataanalyse og varslingssystemer. Bedrifter som kan utvikle løsninger for å overvåke og varsle om farlig romvær, vil være avgjørende for å beskytte både rominfrastruktur og kritisk infrastruktur på jorden. Det finnes også potensial for å utvide disse løsningene til andre områder, for eksempel vedlikehold av satellitter og romsystemer som kan bli påvirket av ekstreme forhold.
FFI/NASA Mars Perseverance Rover 2020
Vi bidro med teknologi som nå er en del av Mars Perseverance Rover. Les hvordan norsk teknologi ble en del av Mars-ekspedisjonen.
Romdebris og bærekraftig bruk av verdensrommet
Håndtering av romsøppel er en av de store utfordringene for fremtidens romfart. Derfor jobber ESA aktivt for å redusere farene knyttet til romsøppel som truer sikkerheten til satellitter og andre romfartøy.
Dette er et felt der det er behov for nye og innovative ideer, og her kan gründere komme på banen. Autonome systemer som overvåker og fjerner søppel fra rommet, eller programvare som forhindrer kollisjoner mellom satellitter, er noen av de spennende løsningene det er behov for. I tillegg åpner ny teknologi for bærekraftig romtransport dørene for enda flere kommersielle muligheter. Et eksempel er det gjenbrukbare romfartøyet Space Rider, som er utviklet av ESA i samarbeid med flere europeiske romfartsselskaper.
Selskaper som kan bidra med teknologi for å gjøre romtransport mer kostnadseffektiv eller utvikle løsninger for å håndtere satellittkonstellasjoner på en smartere måte, vil ligge i forkant av utviklingen i årene som kommer.
Planetarisk forsvar – sikring av jorden mot farer fra verdensrommet
En annen spennende retning for fremtidens romfart er planetarisk forsvar, hvor ESA jobber med å utvikle systemer som kan oppdage og avverge farlige asteroider. Å beskytte planeten vår mot slike farer er en avgjørende del av fremtidens romforskning – og her er det rom for innovative løsninger.
Teknologi for tidlig varsling og overvåking av trusler fra verdensrommet blir avgjørende i fremtiden – og innovasjon innen autonome forsvarssystemer og annen teknologi som kan støtte ESA i dette arbeidet, vil spille en nøkkelrolle. Derfor vil bedrifter som kan utvikle løsninger for overvåking, analyse og respons på slike trusler, være etterspurt.
BepiColombo prosjektet
Vi utviklet en chip som styrer solcellepaneler på ESA sitt Merkur-oppdrag. Lær mer om hvordan våre chip-løsninger kan bidra til ditt neste romprosjekt.
Barrierer – og hvordan overvinne dem
Selv om mulighetene er store, møter oppstartsbedrifter også noen utfordringer på veien. ESA sine prosjekter er ofte teknologisk komplekse, og det kreves betydelig kapital og teknologisk kompetanse for å lykkes. Samtidig kan gründere dra nytte av ESA sine innovasjonsplattformer, som Open Space Innovation Platform (OSIP), som gjør det lettere å samarbeide og få støtte til utvikling.
Og her kommer Inventas inn i bildet.
Vi i Inventas er klare til å hjelpe norske teknologibedrifter og gründere med å gripe disse mulighetene. Gjennom vår oppstartsplattform kan vi bidra til at bedrifter lettere kan utvikle teknologi som møter behovene til ESA. Dette kan være alt fra å skape sensorer for romvær til løsninger for romsøppel og planetarisk forsvar.
Vi har jobbet med denne type utvikling og vet hva det kreves av både teknologien og menneskene for å ivareta bransjens strenge krav til kvalitet og sikkerhet.
Norge har allerede en sterk tilstedeværelse i romfartssektoren, og med Næringsministerens uttalelse om at romfart er en av Nord-Norges viktigste fremtidsnæringer, ser vi frem til å spille en viktig rolle i denne utviklingen.
Veien videre for norske gründere i romfartsindustrien
Teknologiske løsninger for utfordringer innen romvær, romsøppel og planetarisk forsvar er ikke bare nødvendige – de har også potensial til å forme morgendagens romfartsindustri. Spørsmålet nå er hvordan vi kan sikre at norske selskaper blir en del av denne utviklingen.
Under paneldebatten på Spaceport Norway samles bransjen for å diskutere nettopp dette. Inventas bidrar med å belyse hvordan gründere kan gripe disse mulighetene.
Fra venstre; Simon Flack (Innovasjon Norge), Jo Bjørnstad (Kjeller Innovasjon), Ole Morten Olsen (NOSA), Tugba Gunes (VAKE), Kristoffer Liland (Universitetet i Agder) og Carsten Haavardtun (Inventas). Bilde: Spaceport Norway 2024 © Andrea Rocha Photography
Vår ambisjon er at paneldebatten vil bidra til å forstå hva som skal til for at oppstartsbedrifter kan lykkes i denne spennende, men krevende bransjen – fra teknologisk innovasjon til samarbeid med større aktører som ESA og de andre aktørene i romfartsindustrien.
Fremtiden er allerede i gang, og Spaceport Norway blir en viktig arena i årene som kommer for å presentere mulighetene i denne bransjen. Vi ser frem til å dele våre perspektiver og fortsette diskusjonen om hvordan vi sammen kan bringe norske gründere inn i romfartens fremtid.
Høydepunktene fra paneldebatten kan du lese mer om i artikkelen om Mulighetene for norsk romfart: paneldebatt under Spaceport Norway 2024.